V Lisabonu jsem momentálně podruhé, až mě trošku zamrzelo, že už nemám z minula sepsané tipy, kam zajít, co vidět, kde si dát co dobrého a vlastně jsem to teď při druhé návštěvě, po 2 letech, musela trošku lovit z paměti. 

A tak jsem se rozhodla to napravit a tipy vám i sama sobě do budoucnosti sepsat. 

Úplně ještě na začátek chci říct, že mám Lisabon fakt ráda, což je u mě fakt spíš výjimka, preferuju přírodu, ale Portugalsko a Lisabon obecně má pro mě úžasný kouzlo. 

LX Factory

Industriální prostor plný kavárniček, design obchodů, restaurací a taky umělců, kteří přímo v obrovské budově designové kousky tvoří, to vše je LX Factory. Dokonce zde najdete i Co-working, takže pokud byste v Lisabonu zůstávali déle, určitě to stojí za zmínku.  Já jsem si tady oblíbila Slow Coffee House – kavárnu a taky hned knihkupectví vedle, které má svoje kouzlo.

Dále se mi v “továrně” líbí kavárnička Kitschen LX, která vypadá doslova jak pro panenky a taky bar, který je až úplně nahoře a je z něj mj. výhled na červený most.


Procházka podél řeky až do Belému 

Přímo z LX Factory se krásně pěšky asi za necelou hodinu dostanete do Belému a je to fakt moc hezká procházka. Po cestě najdete Muzeum architektury a taky elektrárnu. Místo procházky si můžete půjčit kola či elektro-koloběžky, které jsou snad po celém Lisabonu. 

Muzeum architektury Maat

Pasteis de Belém

Jedna z nejzásadnějších zastávek v celém Belému je Pasteis de Belém. Nejlepší pastel de nata jaké jsem kdy kde měla. Co to je za úžasnost? Pastel de nata je slavný, portugalský dezert plněný žloutkovým krémem. Připravují se z košíčků z listového těsta které se naplní směsí připravené z mléka či smetany, vaječných žloutků, mouky, cukru, vanilkového extraktu a skořice. A tohle místo je údajně jedno z nejstarších, kde je vyrábí. Zatím je pro mě žádné jiné místo nepřekonalo, takže jsem z toho zamilovaná až po uši. Pokud tam bude velká fronta lidí, nezoufejte, mají na to skvělé procesy, takže fronta postupuje dost rychle. 
Takovej dobrej tip taky je, jít si sednout dovnitř, funguje to zároveň normálně jako restaurace či kavárna. My jsme si dali takové drobné portugalské tapas, naslano. A objednat si pasteis s sebou můžete i zevnitř restaurace a nemusíte čekat tu dlouhou frontu. 

Nenechte se odradit dlouhou frontou.
Pro mě nejlepší na světě!

Baixa – Chiado, Alfama

Části města v centru Lisabonu, kde se vyplatí jen tak potloukat v tamních uličkách, nasávat tu úžasnou atmosféru, obdivovat porcelánové kachličky, sem tam vylézt na nějakou vyhlídku, např. Miradouro das Portas do Sol a jen tak se nechat unášet. Doporučuji sem vyrazit brzy ráno, kdy tu moc turistů nepotkáte a můžete tak mít tu krásu téměř celou jen pro sebe. My jsme zažili uličky tohoto místa přes den a bylo tam spousta vynikajícíh hudebníků, takže to taky mělo hodně, co do sebe.

Timeout Market

Je to podobný prostor jako je v Praze Manifesto market, spousta mini restaurací, kuchyní z různého světa. Skvělé je, že si na Timeout marketu můžete dát cokoliv, na co máte chuť, ať už to je indická kuchyně, mexická nebo úplně nějaká jiná. Na výběr je tam toho opravdu spousta. 

Pois Café

Sem jsme se s mým mužem uklidili na téměř celé odpoledne, když jsme potřebovali lehce popracovat. Moc příjemná kavárna, prostorná, se skvělými dezerty i kávou.

Další kavárny

Na tyto kavárny někde posbírala tipy, ale osobně jsem tam nebyla: 

Jednodenní výlety z Lisabonu

  • Sintra
  • Cascais
  • Sesimbra – tady jsme strávili 3 týdny, nicméně pro víkend by tohle přímořské, turistické letovisko mohlo stačit
  • Costa de Caparica – surfařský město, kousek od Lisabonu. Pokud rádi surfujete, určitě dává smysl najít si ubytko třeba přímo tady. 

Před 2 lety jsme podnikli roadtrip autem, po pobřeží směrem na sever. Tyhle místa stály za to:

Porto

Pokud máte v Portugalsku hodně času, doporučuju jít poutní trasu, z Porta až třeba k hranicím se Španělskem, pěšky. Osobně mě tahle trasa bavila nejvíc (šla jsem až do Santiaga de Compostela). Taky jsem sdílela tipy z cesty do Santiaga na tomto blogu, tak mrkněte na starší příspěvky.

Tipy k Portugalsku obecně

Ubytování

Vždycky s oblibou a pravidelně hledáme ubytko přes Airbnb.com (zaregistruj se přes tento link a získej 725 Kč kredit na první ubytko) je to pro nás skvělý způsob, jak se dostat blíž k místním. Navíc kdykoliv jsme měli s Airbnb nějaký problém, většinou nám ho rychle pomohli vyřešit.

Doprava

Po Portugalsku je poměrně bohatá síť vlakového či autobusového spojení. Na výletování bych spíš doporučila půjčit si auto. Osobně mám dobrou zkušenost se společností Centauro. Jen bacha, je potřeba mít kreditní kartu, aby vám auto zapůjčili, jinak budete platit zbytečně nějaké peníze navíc.

Po dopravě po Lisabonu jsme si velmi často a rádi objednávali Uber, taxi, protože nás to ve dvojici vyšlo levněji, rychleji než jezdit často komplikovanou MHD.

Ostatní

Nemůžeme si vynachválit platební kartu Revolut. Je to britská společnost a už s ní cestujeme asi 2 roky. Přes tento link vám dojde karta zdarma, což je bezva nabídka, pokud nad tím uvažujete, já za dodání karty platila asi 6 liber, před těmi 2 lety.

Před cestou je dobré nezapomenout na cestovní pojištění, můžete si ho např. vyřídit pohodlně online u ČSOB.

Co vy? Kam se v Lisabonu chystáte? Pomohl vám článek? Budu ráda, když ho zasdílíte mezi lidi, kterým by mohl pomoct 🙂