Je jen málo lidí, kteří při výhledu z okna na “nijakou” oblohu a zimu, která se hrne na nás všechny, nepropadnou depresi anebo stesku po tom, proč zrovna oni už nejsou dávno někde v Thajsku či na Bali.
(Pozn. : V Thajsku bych teď spíš nechtěla být.)

Přiznám se vám, ty myšlenky totiž napadají i mě. A tak jsem si řekla, že vám sepíšu tipy, které mi pomáhají zachovat si pozitivní nadhled a chuť si toto období užít na maximum. Díky nepříznivému počasí pro vysedávání v parku na lavičce či pobytu venku mám čas věnovat se dalším věcem:

1. Rozjet něco svého

Jako freelancer pořád odbavuji zakázky od nejrůznějších klientů. Baví mě to. O tom žádná.

Nicméně, pokud bych měla do konce života vyměňovat svůj čas za peníze, tak bych daleko asi nedošla. A tak mi přijde hodně zajímavá možnost, zamyslet se nad tím, co bych chtěla dělat dál, kde vidím nějakou příležitost a prostě to při nějakém volném odpoledni vyzkoušet.
(Pozn.: Takhle vznikl nápad s Kšandylindy a taky třeba Nejlepší předsevzetí. Sice už se ani jednomu projektu nevěnuju naplno, ale kdybych si nedopřála čas zkusit něco nového rozjet, nikdy by tyto projekty nevznikly.) 

2. Vzdělávat se

Nemám tím na mysli hned teď se zapsat do nějaké školy, ale využít dostupných možností, které dnes máme. (Btw. o tom, jak jsem od září začala v Brně studovat já, vám napíšu někdy později.)
Můžou to být online kurzy na Seduo, offline kurzy přes Naučmese, koukání na TEDovská videa anebo cokoliv jiného, co vás baví a přijde vám užitečné.

Umíte psát všemi deseti? Že ne? Tak to můžete napravit s naší online aplikací Psaní Hravě. Pokud zadáte na stránce s placením kód: nomadka, dostanete slevu 20 %.

Další dostupné vzdělávací kurzy/projekty:

Úplně nejlíp mi přijde zpracovaný katalog vzdělávacích zdrojů od Mimoskolu.cz, tam toho najdete ještě mnohem více. Takže se při podzimních a zimních večerech opravdu nudit nebudete.

3. Věnovat se sami sobě

Zapomínám na to a učím se nezapomínat. Když je venku zima či nijako, můžu na tom o to víc zapracovat!
Co mi k tomu pomáhá?
Moje ranní rituály a meditování. K mým rituálům patří:

  • studená sprcha
  • zelený ječmen
  • jóga – 3 pozdravy slunci
  • ranní stránky – ráno se snažím ze sebe vypsat vše, co mi přijde do hlavy, tak abych měla po ránu “čisto”, je to koncept, který vychází z knihy Umělcova cesta 

A co se týče meditace – učím se být tady a teď, přítomna v každém okamžiku (mindfulness), občas mi k tomu pomáhají aplikace Calm anebo Headspace

4. Věnovat se rodině, kamarádům nebo dobrovolničit

Pokud jako já máte kamarády a rodinu rozlezlou po celé republice, využijte zimu a podzim k hojnějším návštěvám 🙂

No, když vysvitne trochu toho sluníčka, tak i procházka po parku či lese plného listí, které “křupe” pod nohama má taky něco do sebe 🙂 Nemáme se tu špatně!

Podzim v Litomyšli

Podzim v Litomyšli

Podzimní listí

Podzim ve Zlíně

Máte teď nějaké plány, co chcete udělat na podzim nebo v zimě v Čechách? Nějaký nový projekt nebo studium? Podělte se o vaše tipy do komentářů! Já se budu těšit, Lin