Jaké barvy vás napadnou, když se řekne Česko? Mně většinou šedá nebo černá. A co když se řekne Mexiko? Tisíce barev. Mrkněte na tento foto report ze slavnosti v Chiapa de Corzo, tam se to těmi barvami jen hýřilo.

Tahle slavnost se v této pueblo magico (neboli magické, kouzelné vesnici) koná každý rok v lednu, trvá celkem 15 dní. Je to prý podle Wiki jedna z nejstarších slavností v Chiapasu. A my jsme měli fakt náhodou to štěstí, že jsme na tuto slavnost narazili. V den kdy jsme tam byli se slavil San Sebastian, to znamenalo, že ve městě bylo plno Parachicos, tedy mužů ve zvláštních kostýmech, mně připomínali dědečky hříbečky. A holky či ženy byly oblečeny do krásných, květovaných, tradičních šatů. Pro mě jako fotografku, amatérku to byly doslova žně!

Legenda praví, že Doña Maria de Angulo vděčila lidem za to, že jí pomohli uzdravit jejího syna, zorganizovala tedy velkou “fiestu”, slavnost. Představte si, že bychom takto bujaře oslavovali u nás v Čechách jako projev vděčnosti. No nebylo by nám krásně?

Kluci se oblékají do těchto kostýmů, říká se jim Parachicos  – v roce 2009 byli uznáni jako součást národního, kulturního dědictví UNESCO
Stylově se sladili občas i celé rodiny
Děvčatům, ženám i malým holčičkám to v barevných, květovaných šatech moc slušelo.