Pokud mě už nějakou dobu sledujete, víte, že jsem v prosinci 2018 začala nahrávat svůj vlastní podcast Podle sebe. Nezačala bych, kdybych nepřekonala svůj tvůrčí strach a taky kdybych okolo sebe neměla spoustu inspirace. Navíc jsem podcasty poslouchala něco málo přes dva roky a za tu dobu jsem tomu přišla dost na chuť. 

Podcast jsem začala tvořit, protože jsem cítila obrovskou potřebu se sdílet, podnítit ostatní lidi k tomu, aby si svůj život podle sebe, aby si jej tvořili a nenechali tvořit jinými. Doufám, že se mi to pomalými krůčky daří.


Tento týden jsem měla jsem rozhovor s jednou kamarádkou a zamýšleli jsme se, jak vlastně lidi podcasty poslouchají. A došlo nám, že to můžou být 2 způsoby:

  1. Máte oblíbeného autora a poslechnete si všechny jeho díly.
  2. Máte své oblíbence, ale neposloucháte všechny. Posloucháte spíš sem tam, když vás nějaký díl zaujme a v danou chvíli vás to osloví natolik, že si ten díl musíte okamžitě spustit.

Musím se přiznat, že jsem spíš ten druhý typ posluchače. Ani u jednoho z autorů nemám naposlouchané všechny díly, jejich tvorba mě baví a sem tam, když mám chuť, si něco pustím. 

Podcasty jsou pro mě jedna z nejlepších forem, jak nasávat nové informace. Teď když cestujeme jich poslouchám opravdu hodně.

A zároveň se mě tento týden další kamarádka zeptala, že je můj podcast super, ale jaké další ji můžu doporučit na poslech 😃 I proto jsem se rozhodla sepsat tento článek a doporučit vám to, co byste našli v mojí aplikaci Podcasts

Podle sebe

Ano, tohle je podcast mojí maličkosti. Budu moc vděčná, pokud si poslechnete pár dílů. Podcast tvořím ve volném čase, fakt do toho dávám hodně energie a času. Snažím se lidem ukázat, že si svůj život tvoříme MY SAMI.

Travel Bible

Podcast nahrává převážně Matouš, zejména s cestovateli – o cestování, jejich životním stylu, jejich projektech. Matouš mi dal příležitost pro mě taky pár dílů natočit, třeba s Krkavčí matkou anebo Nikčou, She Nekesa. Tenhle podcast je moje srdcovka.

Proti Proudu

Dan Tržil si zve do svého podcastového pořadu zajímavé hosty, kteří jsou tak trochu proti proudu. Z oblíbených dílů mám třeba Nina Špitálníková o Jižní Koreji anebo epizoda s Jindrou Fáborským, zakladatelem Marketing Festivalu a Digisemestru.

Jiným pohledem

Podcast mého milovaného muže Jirky, který se rozhodl svými krátkými epizodami poukázat na různé situace/problémy jiným pohledem. Zařadila bych ho do sekce self-help tipy.

Deep talks

Autorem podcastu je zakladatel GrowJob Petr Ludwig. Na tenhle podcast je dobré vyhradit si víc času. Je to asi jediný podcast, kde jsem si fakt poslechla všechny díly. Jdou do hloubky. Petr se umí dobře ptát. Zatím byli za mě top díly s Laďou Ziburou a Václav Dejčmar.

O kousek blíž

Podcast mojí milé kamarádky Kristýny Klímové, která natáčí rozhovory s tvůrčími ženami na nejrůznější témata.

Buchty

Dvě holky, které dělají podcast o všem a o ničem. Mně osobně to dost baví, často se v tom najdu a zasměju 😀

Host Lucie Výborné

Pořad na českém Radiožurnálu. Lucie je pro mě vzorem, jak se ptát. I proto to možná ráda poslouchám. Naposledy mě bavil díl s Jardou Duškem.

Vaše jméno je vaše značka

Podcast Tomáše Sobela o marketingu, brandingu. Za mě asi jeden z nejlépe propracovaných podcastů. Tomáš má můj velký obdiv.

Anglické

This is success

Zkuste mrknout, třeba vás zaujme nějaký host. Mě posledně zaujala moje oblíbená Marie Forleo.

The Tim Ferris show

Tim Ferris. Autor různých bestsellerů a obrovská kapacita. Musím mít na jeho poslech fakt náladu. Jednak mi přijde ta angličtina místy komplikovaná a taky jsou podcasty dlouhé. Na druhou stranu si tam zve největší špičky světa, a o to víc to stojí za to.

The Marie Forleo podcast

Moje oblíbenkyně, kterou hodně sleduji v rámci její video show, kterou už má několik let a právě jsem objevila, že to uveřejňují i jako podcast. Témata jako seberozvoj a podnikání mi jsou hodně blízké, i proto ji mám asi tolik ráda.

Na učení španělštiny

Zjistila jsem, že mi fakt pomáhá při učení jazyků – poslech. Proto jsem se snažila vyhledat podcasty, které by mi vyhovovaly a díky nim bych se mohla učit.

Duolingo Spanish podcast

Středně-pokročilá španělština a příběhy od všech možných španělsky mluvících lidí z celého světa.

Coffee break Spanish

Vysvětlovaní španělské gramatiky, krok za krokem. Různé úrovně španělštiny.

Jaké jsou vaše oblíbené podcasty? Budu ráda, když mi dáte vědět, ať se vzájemně obohatíme. A pokud jste ještě neslyšeli žádný díl Podle sebe, určitě si můj nový podcast poslechněte, budu fakt moc ráda!