Obecně mě na tomto státě trošku štvalo to, že karibská část, tedy ta část u moře, byla v sedmdesátých letech vystavěná pro turisty. Takže je to část s velmi krátkou historií a jen za jediným účelem, a to jsou peníze od turistů. Když jsme to měli možnost na vlastní oči vidět, tak nám z toho bylo dost zle a snažili jsme se z této části Mexika co nejrychleji ujet, abychom ta místa nepodporovali vlastními penězi. 

Tento stát má obecně dost co nabídnout. Kromě krásných pláží, cenote (podzemní, přírodní koupaliště), mayské ruiny. I proto na tyto místa jezdí tolik lidí. 

Cancún

 Sem jsme přiletěli pouze protože byli levné letenky z Evropy (Mnichova) a předem jsme dopředu nic moc nevěděli. Byla to pro nás dobrá, krátká zastávka.

Aklimatizovali jsme se, během 3 dnů jsme se trošku dospali. První dny jsme vstávali okolo třetí ráno a chodili spát tak v sedum. (Rozumějte, že to bylo kvůli posunu mínus 7 hodin). 

Ubytování jsme vyřešili v trošku míň turistické zóně přes Airbnb.  Velmi rychle se tam střídalo počasí. Vždycky třeba 20 minut déšť a pak totální azůro. To se zopakovalo třeba 5krát za den. 

  • Playa Delfines – byla to pro nás fajn pláž po hodně dlouhé době a dost jsme si to tam užili. Byli jsme tam v půlce října, tedy po sezóně, takže tam skoro nikdo nebyl. 
  • Parque de las Palapas – lokální náměstí – měli jsme štěstí a narazili jsme na nějakou fiestu (slavnost), tak to bylo docela hezké přivítání 
  • Chedraui – sem jsme chodili nakupovat
Moje oblíbená fotka z Cancúnu, z náměstí Parque de las Palapas

Tulum

Hippie vesnička. Byla nám doporučována dost lidmi, ale nám osobně se tam až zas tak nelíbilo. Cenově rozumná ubytování byla 5 km od pláže, kde jsme vlastně chtěli trávit i většinu času. Na pláž vedla cyklostezka, takže doprava tam byla v pohodě, jenže né vždycky se nám úplně chtělo šlapat takový kus na kole. 

  • Ruiny v Zona arquelogica de Tulum – doporučuji navštívit, byly to jedny z prvních, které jsem viděla a byla tam pěkná procházka. Vyrazte tam brzy ráno, ať se vyhnete davům turistů a užijete si ještě procházku, když tam není takové horko.
  • Gran Cenote – taky tam vyrazte brzy ráno, stojí to za to, asi nejkrásnější cenote, kterou jsem na Yucatánu a v Quintana Roo viděla
  • Tulum Art Club – hezký prostor na práci, dobrý kafe
  • Vege restaurace La Hoja Verde
Zona arqueologica v Tulumu
Můj oblíbený snímek mého muže Jirky v Tulum Art Clubu

Playa del Carmen

Celkově se nám na tomto místě moc nelíbilo. Je tam jedna “10. avenue”, kde je nejvíc barů, obchodů, takovej Václavák, a to je v podstatě ihned vedle pláže. 

Na druhou stranu jsme tam potkali moc milého Čecha Jirku, který tam dlouhodobě žije a nemohl si Playu vynachválit. Podle něj mu tam nic jako digitálnímu nomádovi nechybí.

Přišlo mi, že je to dobrý “spot”, když digitálně nomádíte a chcete se obklopit i jinými dig. nomády. My jsme však asi po 3 nocích toto místo opustili.

Později jsem se dočetla v jednom článku o nějaké kriminalitě přímo poblíž té 10. avenue. Což mě trochu překvapilo, protože většinou se kriminalita turistickým místům vyhýbá. Turisty si velmi chrání, právě proto, aby na to místo ještě někdy jezdili. Je to pro mě o důvod víc proč už na tohle místo znovu nejet. 

  • Choux choux cafe – dobrá kavárnička na kafe, snídaně, zažili jsme tam i večerní kulturní program
  • Chez Celine – francouzská kavárnička, která je vyhlášená na snídaně

Bacalar 

Vesnička, kde ještě před 44 lety byly údajně pouze 4 ulice a o turismu se jim tam jen zdálo. Teď se zdá, že je turismus pro Bacalar číslo jedna.

Kamarádka Mexičanka Patricie tvrdí, že vesnička neskutečně podporuje hlavně turismus, i když v místě chybí infrastruktura. Chybí chodníky, v bankomatech není dost peněz, no mohla bych pokračovat. 

Já jsem obecně zklamaná z překrásných míst, kde vidím, že my, lidi, máme na místo negativní dopad.  V laguně, která ve vesničce je, už téměř není život. 

Bydleli jsme první noci přes Airbnb u kamarádky Patricie a moc se nám tam líbilo. Pak jsme se přestěhovali do takového rodinného domu, kde byli moc milí dědeček s babičkou.

Jedno odpoledne jsme si půjčili kánoj a jeli jsme na protější břeh laguny na tzn. Canal de los Pirates. A to bych doporučila. Sice tam byla tuna dalších turistů, ale bavilo mě tam. Masírovali jsme se navzájem pískem a užili si tu kánojovací cestu.

  • kavárna Enamora – asi nejlepší káva, jakou jsem v Quintana Roo našla
  • Mr. taco – rybí tacos nám dost chutnaly
  • Tacos El Socio – asi nej místo na mex. jídlo, do teď na něj s láskou vzpomínáme. Jí tam v podstatě jen místní a jídla jsou za hubičku, tak si tohle místo nechte pro sebe, ať si pořád zachová své kouzlo.
  • Tacos Mulix – moc dobrej pouliční stánek s tacos. Tacos tam připravuje taková roztomilá rodinka.
  • La Piña – super místo na večeři nebo na drink
  • El Manatí – galerie, kavárna, restaurace – doporučuju navštívit
  • Trh – najdete tam vše čerstvé, co potřebujete
  • Zmrzlinárna – sem jsem si chodila ujíždět na kokosovou zmrzlinu
  • Bar Ojitos La Catrina – nejsme úplně baroví typy, takže jsme se tam ocitli spíš náhodou
Laguna Bacalar

Pomohly vám moje tipy z Quintana Roo? Budu ráda, když mi dáte vědět do komentářů. Moc díky a užijte si vaši cestu Mexikem hlavně podle sebe.

Tipy k dalším státům Mexika, včetně fotek